IKT-varsel

Digital snoking brer seg i koronakrisen.

Innhold

  - Vi har fått varsling fra Norsk sikkerhetsmyndigheter og Helse Cert (Norsk helsenett) om å være på vakt for kriminelle som vil utnytte situasjonen med korona. Dette kan være i form av type phishing e-mail (digital snoking), som vi har hatt noen øvelser på nylig, eller det kan være annen skadevare. Vi har allerede fått inn slike forsøk.

  Vi oppfordrer alle til å være på vakt og kritisk til hva dere åpner og klikker på av linker.

  - Jeg ber derfor alle til å være ekstra påpasselig i en hektisk og til tider uoversiktlig hverdag som vi har for øyeblikket, sier Anne Hellvik Kvadsheim, digitaliseringssjef i Randaberg kommune.

  Hvilke angrep ser vi?

  Utnyttelse av koronaviruset i digitale angrep og svindel på nett
  Kriminelle og andre aktører utnytter koronasituasjonen for å svindle virksomheter gjennom e-poster eller SMS. Spearphishing-angrep med tematikk knyttet til koronavirusutbruddet kan gi økt sannsynlighet for treff i form av at flere åpner e-post og vedlegg med denne tematikken.

  Flere sikkerhetsselskaper har rapportert om kampanjer som bevisst benytter koronatematikk i utsendelse av phishing-angrep, og det er mulig omfanget av slike kampanjer vil øke i tiden fremover. I noen tilfeller har falske nettsider blitt opprettet med det formål å spre skadevare eller stjele brukernavn og passord fra de som besøker siden.

  Nasjonalt cybersikkerhetssenter (NCSC) anbefaler å være ekstra årvåken når det gjelder koronarelaterte e-poster og suspekte domener. Det er grunn til å tro at dette vil være relevant for norsk næringsliv fremover de neste ukene. Slike e-poster vil gjerne basere seg på frykt hos enkeltpersoner, eller være rettet mot økonomiske interesser hos bedrifter, for eksempel «shipping information for you Company during the corona pandemic».

  Spearphishing-poster i utlandet benytter seg av å imitere organisasjoner som WHO, World Health Organization, og statlige helseorganisasjoner som befolkningen vanligvis ikke forholder seg mye til, noe som gjør det enklere å etterligne dem. Når dette blir blandet med frykt/usikkerhet kan det være lavere terskel for å klikke på vedlegg.

  Fant du det du lette etter?

  Takk for din tilbakemelding

  Hva forsøkte du å finne?