Kulturprisen 2017 til Aina og Aril Schøld

Musikerekteparet Aina og Aril Schøld ble mandag tildelt Kulturprisen 2017 i Randaberg.

Innhold

    I tillegg til kulturprisutdeling, ble det i Varen Randaberg kulturscene delt ut pensjonistpris, pris til årets bedrift, ordførerens hederspris og heder og diplom til kulturprestasjoner i løpet av fjoråret. Det var første gang nyttårsmottagelsen ble arrangert på kulturscenen.

    Randaberg kommune sin kulturpris tildeles enkeltpersoner eller organisasjoner som har gjort en stor innsats innen kulturområdet i Randaberg. Prisen er statuetten "Grepa kar" av Svein Magnus Håvarstein, og en pengesum på 5000 kroner.

    Kulturprisvinnarar 2017 saman med ordførar Kristine Enger
    Kulturprisvinnere 2017 sammen med ordfører Kristine Enger (over) og gode sangkollegaer (under).
    Kulturprisvinnarar 2017 saman med songkollegaer

    Kultuprisen 2017 til Aina og Aril Schøld
    Aina og Aril Schøld mottok kulturprisen for sitt musikalske virke. Her er begrunnelsen:

    - Ekteparet har mange musikalske prosjekter sammen og hver for seg. De har jobbet med artister og musikere fra øverste hylle, både i og utenfor Norge, og gjentatte ganger med Stavanger Symfoniorkester.

    Aina har mer enn 20 år bak seg som artist, solist og korist. I januar 2016 slapp hun sitt første album, der Aril var sterkt involvert som låtskriver, produsent og musiker. Plata har tydelig lokal forankring; bildene til CDen viser Randabergnatur - og plateslippet var lagt til Randaberg.

    Aina var korleder for Team Sigvart i «Det store korslaget», som gikk på TV2 for noen år siden, og er med i «De syngende jordmødrene» samt i søskentrioen «Øklands». Søskentrioen har siden 2012 arrangert julekonserter, der overskuddet går til veldedige formål. De første årene, 2012-13, samarbeidet Øklands med Det Norske Misjonsselskap (NMS). Det ble samlet inn cirka 150 000 kroner til NMS sitt arbeid for kvinner i Etiopia. Både Aina og Aril er sterkt involvert her. Aina har også vært engasjert som voksenleder i Randaberg Soul Children i en årrekke.

    Aril Schøld er musiker, produsent, arrangør og prosjektleder med og for en rekke norske artister. Han har blant annet vært kapellmester/prosjektleder i en årrekke for Frelsesarmeen sin julekonsert, og har jobbet tett med Kjell Inge Torgersen, både som gitarist og medlåtskriver. Aril er en ettertraktet gitarist i distriktet og har medvirket på flere hundre innspillinger. Aril er en av låtskriverne og pådriverne bak Randabergsangen, "Vårt Randaberg".

    Han er i tillegg primus motor for Stavanger Gospel Company (SGC), et av de fremste gospelkorene i landet. Koret har mange medlemmer fra Randaberg. Stavanger Gospel Company har store samlende arrangementer som This Is Gospel, Gospel Church og Syng med SGCompany. Aril skal ha mye av æren for at korets julekonserter har blitt gjennomført, konserter som har vært arrangert i sju år og har blitt en stor suksess med rundt 2 500 publikummere hvert år. Koret ga ut sin første plate i 2008, og ga i perioden 2010-2013 ut singler i samarbeid med blant andre Ole Paus, Sigvart Dagsland og Carola. I 2017 sto Aril bak en julekonsertsatsing, sammen med Stavanger sGospel Company og Stavanger Symfoniorkester, som resulterte i julesingel og fullt hus på to konserter i Stavanger konserthus.

    Ekteparet Schøld var sentrale i planleggingen og gjennomføringen av åpningen av Varen Randaberg kulturscene i høst - den ene som produsent og musiker, den andre som konferansier og sanger. De har ofte bidratt med sang og musikk på Høstmarken, på ordførerens nyttårsmottakelse og andre lokale arrangementer. De spiller i tillegg jevnlig på sykehjem, både lokalt og i regionen.

    Kulturprisen 2017 går til et ektepar som beriker kulturlivet både i regionen og i Den grønne landsbyen.

    Pensjonistprisvinner, Gudrun Moe, sammen med ektemannen, Knut Moe
    Pensjonistprisvinner, Gudrun Moe, sammen med ektemannen, Knut Moe.

    Pensjonistprisen 2017 til Gudrun Moe
    Eldrerådet deler årlig ut en pris til personer som på frivillig basis har gjort en spesiell innsats til glede for eldre i Randaberg. Pensjonistprisen består av en skulptur av kunstneren Anu Allikas og et diplom.

    Pensjonistprisen for 2017 går til Gudrun Moe, 74 år, som har et brennende engasjement for de eldre og for frivillighet. Hun har gjennom en årrekke bidratt med frivillig innsats for eldre på flere områder i Den grønne landsbyen.

    Hun er utdannet hjelpepleier, og har elsket å være rundt de eldre helt siden hun begynte i jobb. Hun tok etter hvert videreutdanning i geriatri for å lære mer om demens. Noe som har kommet godt med i hennes engasjement i Randaberg demensforening. Hun er med i styret i demensforeningen, og har vært med der i en rekke år. For ett år siden stod hun omtrent alene. Da bestemte hun seg, og skaffet nytt styre på egeninnsats. Gudrun er med i arbeidsgruppa for «Demensvennlig samfunn», og skal delta i en forskningsgruppe i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen.

    Gudrun er aktiv deltaker på trimgrupper som Mosjonsskolen og Raft. Her er hun en mester i å verve nye medlemmer til demensforeningen. Ifølge datteren, Elisabeth Moe, verver hun «sykt» mye medlemmer.

    Årets vinner av pensjonistprisen startet opp «Syng med oss» for 19 år siden, da hun jobbet som frivillighetskoordinator på Vardheim og Vistestølen, og arrangerer fortsatt disse treffene på Vardheim. Hun er med i gammeldanslaget, og danser med beboerne på Vistestølen og Vardheim. Hun har også fått mannen sin, Knut Moe, engasjert og han deltar i «Manndomsprat» for beboere og brukere av dagsenteret og andre på Vardheim.

    Gudrun er aktivt med i Husfliden, og er medarrangør for Randaberg helselag sin nyttårsfest i Randaberghallen for godt voksne. Et arrangement hun også leder. Hun er med på mye av det frivillige arbeidet som skjer for de eldre i Randaberg, og hun møter alltid folk med et smil og godt humør.

    Det er en glede å tildele pensjonistprisen til en engasjert og aktiv dame, som gjør en fantastisk innsats for de eldre i den grønne landsbyen.

    Årets bedrift 2017 Coop Mega
    Coop Mega ble årets bedrift i 2017. På bildet under jubler ledelsen og ansatte i bedriften sammen med ordfører Kristine Enger.
    Coop Mega-jubel
    Olav Nybø mottar ordførerens hederspris

    Olav Nybø mottok hederspris fra ordfører Kristine Enger (t.v.) og varaordfører Gunhild Vårvik Tangeland (over). På bildet under mottar RIL Volley heder, her representert av f.v. Henrik Flatebø, Martine Gilje, Tor Ragnar Gilje og Espen Sørbø. På bildet nederst står 16 år gamle Stephane Ntwari på scenen, akkompagnert av Tor Kjetil Espedal (bak).

    RIL Volleey mottar heder
    Stephane Ntware og Tor Kjetil Espedal

    Årets bedrift 2017: Coop Mega Randaberg
    Ordfører Kristine Enger trakk i sin tale frem bedriftens betydning for lokalsamfunnet og at Mega er aktiv støttespiller for lag- og foreningsarbeidet i kommunen.

    - I 2016 ble bedriften kåret til regionens beste butikk. Den har rundt 50 ansatte, fordelt på 27 årsverk, og har en salgsomsetning på litt over 130 millioner kroner.

    Årets bedrift blir plukket ut av en jury sammensatt av, Gunhild Vårvik Tangeland, varaordfører, Magne Fjell, rådmann, Bent Bergesen, Ressursgruppen for Den grønne landsbyen, og Svein Sørnes, Randaberg Landsbyforening.

    Ordførerens hederspris til Olav Nybø
    Hedersprisen tildeles ikke hvert år, men når ordføreren mener noen har gjort noe positivt, som skiller seg helt spesielt ut i det året som har gått, og som fortjener en påskjønnelse som ikke fanges naturlig opp av noen av de andre prisene som gis.

    Prisen består av et gravert fat designet av Smed T. Kristiansen.

    I sin tale sa ordfører Kristine Enger blant annet dette: - Olav Nybø er en person som i år har skapt en ny tradisjon i Randaberg. Han fikk med seg en rekke engasjerte frivillige for å lage et arrangement som var det første i sitt slag i Norge. Arrangementet samlet mer enn 1700 deltakere helgen 23.-24.september 2017, og satte Randaberg på kartet nasjonalt og internasjonalt. Arrangementet vi snakker om er selvsagt Stafett for livet, med primus motor Olav Nybø.

    Stafett for livet er i dag verdens største non-profit arrangement med 3,6 millioner deltakere i 5 000 byer i 28 land.

    Det ble samlet inn 279 000 kroner til kreftsaken i forbindelse med arrangementet på Randaberg, og Stafett for livet skal i 2018 utvides slik at løpet gjennomføres sju nye steder i Norge - i tillegg til i Randaberg. Suksessen i Randaberg har også vakt oppmerksomhet internasjonalt, og Olav Nybø er invitert med som en av sju medlemmer i den internasjonale, europeiske styringsgruppen i Relay For Life.

    Som om ikke det var nok å lede satsingen med Stafett for livet, lanserte Nybø også nyvinningen Livsgnistløpet våren 2017. Et tre kilometer langt lavterskelløp, med start og mål i Randaberg Arena, som samlet 275 deltakere til en rundtur i Myrå en solskinnsdag i mai.

    Både Stafett for livet og Livsgnistløpet er to nye og innovative aktiviteter i Randaberg, som er helt i tråd med vår folkehelsesatsing, og ikke minst i tråd med målet om å ha gode møteplasser og aktiviteter som kan favne alle i Den grønne landsbyen. Det er viktig å nevne at Olav Nybø i en årrekke også har hatt et stort frivillig engasjement i mosjonsidretten, og har vært sterkt involvert i både Landsbytrippelen og Nordsjørittet.

    For fremragende innsats med å skape nye møteplasser og aktiviteter som bedrer folkehelsen for alle i Den grønne landsbyen tildeles Olav Nybø ordførerens hederspris for 2017.

    Heder også til andre
    Simen Ingemundsen mottok kulturstipend for 2017, les omtale her, og i tillegg mottok søskenparet Halvor Arne og Ingrid Elise Borgstrøm heder for sine prestasjoner i svømming, og Henrik Flatebø, Martine Gilje, Live Sørbø og RIL Volley Damer Elite, heder for sine prestasjoner på volleybanen - både innendørs volleyball og i sandvolleyball.  

    Fant du det du lette etter?

    Takk for din tilbakemelding

    Hva forsøkte du å finne?