Konferansen arrangeres av Syklistenes Landsforening i samarbeid med kommunene Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg, Rogaland fylkeskommune, Kolumbus og Statens vegvesen (illustrasjonsbilde).

Sykkelkonferansen 2024 til Stavanger

Av: Kommunikasjon.
Publisert: 04.12.2023
I september 2024 møtes kommuner, myndigheter, politikere, forskere og tettstedsutviklere på Nord-Jæren for å forme fremtidens bærekraftige mobilitet og sunne livsmiljøer. Konferansen arrangeres av Syklistenes Landsforening i samarbeid med kommunene Randaberg, Stavanger, Sandnes og Sola, Rogaland fylkeskommune, Kolumbus og Statens vegvesen.

Nord-Jæren blir vertskap for den nasjonale Sykkelkonferansen 2024. Da vil alle som jobber med bærekraftig utvikling spesielt knyttet til transport, folkehelse og byplanlegging, samles i Stavanger.

– Stavanger er kåret til Norges beste sykkelby 2022. Vi har satset på sykkeltilrettelegging i mange år og fortsetter arbeidet med å gjøre gatene og byrommene trygge, fremkommelige og trivelige å ferdes i. Vi skal gjøre det lettere for innbyggerne å velge sykkel som transportmiddel. Stavanger kommune er stolte over å kunne arrangere nasjonal sykkelkonferanse i 2024, og vi gleder oss til å dele erfaring, kunnskap og sykkelglede med dere. Velkommen til Stavanger, sier Sissel Knutsen Hegdal, ordfører i Stavanger kommune.

– Randaberg har, sammen med regionen, satset på sykling gjennom flere år. Randaberg, den grønne landsbyen, har mange flotte sykkelruter og stier i et vakkert landskap. Blant de ni største byområdene i Norge har Randaberg lengst sykkelstrekninger per 1000 innbyggere, med 3,7 kilometer kommunal sykkelsti per 1000 innbyggere, sier Tonje Kvammen Doolan, kommunalsjef for Samfunn og kultur i Randaberg kommune.

– Med den sterke tilknytningen til sykkel har Sandnes blitt regnet som Norges sykkelby. Det forplikter og Sandnes og regionen ønsker å bidra til å være ledende i Norge på bærekraftig mobilitet. Den nye sykkelstamveien mellom Sandnes og Stavanger er et godt eksempel på det og markerer en milepæl for satsing på sykkel i Rogaland, sier Kenny Rettore, ordfører i Sandnes kommune.

– Vi er gode på sykkelen i vår region. I tillegg er vi gode på interkommunale samarbeid. Dette har gjort at vi i Sola har en velodrom som uten tvil er et av Norges tøffeste idrettsanlegg. Det er et enormt løft for sykkelsporten i hele landet, sier ordfører i Sola, Janne Stangeland Rege.

En aktivitet med mange fordeler
Interessen for sykling øker sterkt i Norge, og stadig flere peker på at sykling er viktig for bedre folkehelse, gir klimagevinster og er smart transport. I tillegg bidrar sykling til økt trivsel og bedre bymiljøer. Dette gjelder spesielt på Nord-Jæren, da Stavanger-regionen ligger i forkant i arbeidet for å øke andelen reiser på to hjul.

– Nord-Jæren har forpliktet seg til nullvekstmålet, om at all vekst i persontransport skal tas med kollektivtransport, sykling og gange. Får vi flere over på sykkel, blir det både mindre kø på veien og et mer effektivt trafikksystem. Den nasjonale sykkelkonferansen gir oss en unik mulighet til å skape bevissthet og engasjement på tvers av fagområder, beslutningstakere og innbygger, sier Ole Ueland, fylkesordfører i Rogaland.

Stavanger er Norges sykkelby
Siden 2008 har Syklistforeningen kåret Norges beste sykkelby. I 2022 vant Stavanger den prestisjefylte prisen.

– Vi er imponert over hvor fremtidsrettet Nord-Jæren er. Regionen har planlagt og iverksatt bærekraftig og helsefremmende transport for folk flest. Mange kommuner ønsker å ta inspirasjon. Den nasjonale Sykkelkonferansen 2024 skal bidra til mer kraft til det grønne skiftet, sier generalsekretær i Syklistenes Landsforening, Eline Oftedal.

Les mer om konferansen

Den 4.-6. september 2024 vil den nasjonale Sykkelkonferansen arrangeres på Clarion Hotel Energy i Stavanger.

Konferansen arrangeres annethvert år og er den største og viktigste møteplassen for alle som jobber med sykkel, samferdsel, folkehelse, bærekraft og by- og tettstedsutvikling som fag- og interessefelt

300 politikere, planleggere og virksomheter fra hele landet vil samles for å diskutere hvordan Norge skal bli et bedre land å sykle i. Mange byer har fått til mye, det blir erfaringsutveksling og inspirasjon fra inn- og utland.

Konferansen arrangeres av Syklistenes Landsforening i samarbeid med kommunene Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg, Rogaland fylkeskommune, Kolumbus og Statens vegvesen.

Syklistenes Landsforening arrangerte den første nasjonale sykkelkonferansen i Oslo i 1989.

Oversikt over sykkelkonferanser holdt i Norge siden 2002
 • 2002 Drammen
 • 2004 Kristiansand
 • 2006 Stavanger
 • 2008 Kongsberg
 • 2010 Bergen
 • 2012 Trondheim
 • 2014 Oslo
 • 2016 Tromsø
 • 2018 Nedre Glomma (Sarpsborg)
 • 2020 Digitalt
 • 2022 Innlandet (Hamar)
 • 2024 Nord-Jæren (Stavanger)
Les mer om hvordan du kan holde deg oppdatert eller ta kontakt for intervjuforespørsler

For intervjuforespørsel, ta kontakt med Syklistforeningen sin kommunikasjons- og markedsansvarlig Silje Budeng:

Epost: silje@syklistforeningen.no

Tlf. 48 15 83 13

Klikk her for å melde deg på konferansens nyhetsbrev og motta informasjon og oppdateringer om sykkelkonferansen.

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?