Grønt nivå i barnehager og skoler fra mandag 24. januar

Av: Ove Sveinung Tennfjord
Publisert: 18.01.2022
Alle skoler og barnehager i Randaberg går over til grønt tiltaksnivå fra og med mandag 24. januar. — Det er viktig at barn og unge får leve et så tilnærmet normalt liv som mulig. Vi er derfor glade for at vi nå kan gå tilbake til grønt nivå, sier kommunalsjef Petter Hagen i Oppvekst i Randaberg kommune.

Da regjeringen onsdag 12. januar presenterte de nye nasjonale koronatiltakene, opphevet de rødt nivå på videregående skoler. Samtidig overlot de ansvaret for å definere rett nivå til den enkelte kommune.

En ny fase
Mandag ble koronatiltakene i Randaberg drøftet av kommuneoverlegene, kommunalsjef og virksomhetslederne i Oppvekst.

De vedtok en myk overgang til grønt nivå fra og med mandag 24. januar.

— Vi ønsker å bruke tiden fram til mandag godt, for å sikre at informasjon ut til barnehagene og skolene blir best mulig, samtidig som vi får på plass alt det praktisk rundt utdeling av tester, sier kommuneoverlege Ole Bernt Lenning i Randaberg kommune.

— Pandemien er inne i en ny fase. Barn og unge blir i liten grad syke av korona. Ansatte som har to eller flere doser med vaksinen er svært godt beskyttet mot alvorlig sykdom, også med omikron, sier han.

— Omikronsmitten lar seg imidlertid ikke stoppe. De neste månedene vil smitten treffe svært mange av oss. Men vi møter nå mer forberedt, når de eldste og mest sårbare, og nå også mange yngre, er vaksinert, sier kommuneoverlege Einar Skeivik i Randaberg kommune.

Her kan du lese mer om smitte og smitterisiko i barnehager og skoler (Utdanningsdirektoratet).

Grønt nivå i barnehager og skoler
Fra og med mandag blir det grønt nivå i barnehager og grunnskoler, på videregående skoler og voksenopplæringen. Dette innebærer tilnærmet normal drift med ordinære åpningstider.

— Grønt nivå innebærer vanlig organisering av klasser og skolehverdag. Selv om man kan omgås friere på grønt nivå, vil det fremdeles være noen smitteverntiltak som gjelder både for barna og ansatte i skoler og barnehager, sier kommuneoverlegene.

Dette er smittevernrådene som gjelder for grønt nivå:

  • God hånd- og hostehygiene.
  • Unngå håndhilsing og klemming.
  • Hold deg hjemme ved nyoppståtte symptomer og sykdom.
  • Ha lav terskel for å teste deg.

På Utdanningsdirektoratet sine nettsider kan du lese veilederen for smittevern i skoler og barnehager. Der står det også spesifisert hva som ligger i grønt nivå.

— Test deg jevnlig
De aller fleste barn og unge får kun milde symptomer av koronasmitte. Jevnlig testing vil kunne ha en god effekt på å bremse smitten. 

—  Testing er frivillig, men vi håper at mange følger oppfordringen om å teste seg. Jevnlig testing bidrar til å kontrollere smitteutbrudd på en effektiv måte. Dermed kan vi hindre at smitten sprer seg for fort, sier Ole Bernt Lenning og Einar Skeivik.

Du kan hente hurtigtester i boden ved Randaberg Arena. Åpningstidene er:

  • Mandag-fredag: Kl. 08-12 og 16-20
  • Lørdag og søndag: Kl. 16-20

Glad for grønt nivå
Det overordnede målet er at barn i barnehagen og unge i skolen kan leve et tilnærmet normalt liv, tross pandemien.

— Med grønt nivå er vi tilbake til en tilnærmet normal hverdag i skoler og barnehager, noe jeg er svært glad for, sier oppvekstsjef Peter Hagen.

— Vær likevel oppmerksom på at hvis smittesituasjonen endrer seg, vil det kunne gjøre at skoler og barnehager igjen må justere sine rutiner. Dette kan skje på kort varsel.

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?