Du er her: Hjem / Aktuelt / Kulturundersøkelsen 2018

Kulturundersøkelsen 2018

Kulturbruken har aldri vært så høy som nå. Interessen for kultur er stor, og folk er flinke til å oppsøke tilbud de interesserer seg for. Innbyggerne i regionen er også ganske fornøyde med kulturtilbudet.

Dette er noen av hovedtrendene du kan lese fra den siste kulturundersøkelsen som ble gjennomført av TNS Kantar/Norsk Gallup i slutten av 2018, på oppdrag fra de 4 kommunene på Nord-Jæren, Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg.

Hovedfunnene fra undersøkelsen ble tirsdag lagt fram av forskningsdirektør Ole Fredrik Ugland, på et arrangement for kulturlivet i regionen i det nye rådhuset i Sandnes.

Undersøkelse for 5. gang
    Det er 5. gang kommunene har kartlagt befolkningens kulturinteresser, kulturaktivitet og deres tilfredshet. Undersøkelsen dekker det profesjonelle og frivilligere kulturfeltet, idrett og friluftsliv. Den tar blant annet for seg oppslutningen om 43 forskjellige kultur- og fritidsarenaer og 22 festivaler i regionen.

Nord-Jæren har i 12-års-perioden for undersøkelsene, 2006–2018, gjennomgått til dels dyptgripende demografiske og økonomiske endringer. En betydelig befolkningsvekst har satt preg på utviklingen i regionen og i 2014 kom oljekrisen, som ga oss grunn til å forvente endringer i kulturbruken.

Betydelige nyetableringer
    I samme periode har det også skjedd betydelige nyetableringer på kultursektoren.

• Det har vært en storstilt oppbygging av kulturinstitusjoner i Bjergsted og Tou Scene.
    • Sølvberget er ombygd og fornyet.
    • Det har vært store satsninger på Forum-området, med nye bygg i Forum Expo og DNB Arena.
    • Tidlig i undersøkelsesperioden ble Vitenfabrikken, KINOKINO og Vågen videregående skole etablert på Sandnes.
    • De interkommunale folkehallene er ferdigstilt: Sørmarka, Randaberg Arena og Sandneshallen, mens vi nå venter på folkehall for sykkelsport som bygges i Sola.
    • Og Randaberg har på sin side fått ny kulturscene.

Flertallet ønsker mer kultur
    7 av 10 mener kulturen bør prioriteres i kommunene. Bare 3 av 100 mener kulturen i svært liten grad bør prioriteres.

- En så bred oppslutning om kulturfeltet gir et godt grunnlag å utvikle kulturpolitikken i regionen videre, sier kultursjef i Randaberg kommune, Anders Jaarvik, som også har vært prosjektleder for denne kulturundersøkelsen.