Du er her: Hjem / Aktuelt / Digitale vaktrom

Digitale vaktrom

Nå skal Randaberg kommune og IT-selskapet ATEA samarbeide for å bygge ut ny helse- og velferdsteknologi i den grønne landsbyen.

Torsdag ble avtalen for en felles plattform og grensesnitt for alle typer alarmer i kommunen, underskrevet av salgsdirektør May Irene Ugletveit i ATEA og helse- og velferdssjef Eva Vabø i Randaberg kommune (se bildet under).

Mobilt vaktrom
    Den nye teknologien inneholder fallsensorer, alarmklokker, anonymisert fjerntilsyn og andre nyvinninger, som gjør at helsepersonellet kan spare tid, samtidig som det vil kunne øke tryggheten for brukere.

- Beboerrommene skal blant mye annet utrustes med forskjellige type sensorer, tilpasset beboernes behov, hvor sensorene er koblet til et mobilt vaktrom. Alarmer som blir utløst kan være vandrealarm, falle ut av sengen-alarm, fall-alarm eller lydalarm. Når en eller flere av disse alarmene utløses, vil dette bli varslet til de ansatte i det mobile vaktrommet gjennom en app på vakttelefonene, sier fagutvikler Berit Bergsholm Immerstein i Randaberg kommune.

Tilpasset den enkelte
    Pasienter og brukere blir utstyrt med klokkelignende alarmer, i tillegg til at det blir montert bevegelsessensorer i sengene. Det vil fungere slik at dersom de prøver seg på dører som de ikke skal gå inn i, eller faller ut av sengen, så vil alarmen melde fra om dette. Pasienten vil derfor ikke kunne gå inn feil dører eller bli liggende lenge før hjelpen kommer.

- Vi setter ikke bevegelsessensorer på alle sengene, men for de pasientene som har fallfare eller som lett går seg bort vil vi kunne registrere når dette skjer, eventuelt om det går for lang tid før de er tilbake i sengen, sier Berit Bergsholm Immerstein.

Vistestølen sykehjem først ut
    Utbyggingen av ny teknologi starter først på Vistestølen sykehjem, forutsatt at kommunen får dekket 55 prosent av kostnadene via Husbanken.

- Vi håper at finansieringen går i orden, slik at vi kan være oppe og gå fra mai i år, sier Berit Bergsholm Immerstein.

- Deretter bygges systemet ut på Randaberg helsesenter, når bygget står ferdig denne høsten, før Vardheim bofellesskap og avlastningssenteret får løsningen i 2020. I 2021 skal alle kommunale boligene, PU-boligene og psykisk helse, få montert opp utstyret, sier hun.

På sikt skal den nye teknologien inkluderes i hele hjemmetjenesten, som betyr at en får dekning i hele kommunen.

Bildet under:
    Sittende ved bordet: Salgsdirektør May Irene Ugletveit i ATEA (t.v.) og helse- og velferdssjef Eva Vabø i Randaberg kommune. Stående f.v.: Helene Henriksen og Linda Larsen (begge kundeansvarlige i ATEA), Anne Hellvik Kvadsheim (digitaliseringssjef i Randaberg kommune), Kenneth Løvik (prosjektleder i ATEA), Ann Kristin Schmidt Thomson (virksomhetsleder Heldøgn i Randaberg kommune), Linda B. Joa (controller i Randaberg kommune) og Berit Bergsholm Immerstein (fagutvikler i Helse og velferd i Randaberg kommune).